Według nowych badań, matki, które stosują ubogą w składniki odżywcze dietę w czasie ciąży, mogą narażać swoje dzieci na ryzyko rozwoju długotrwałych, nieodwracalnych problemów zdrowotnych, w tym otyłości, podwyższonego poziomu cholesterolu i cukru we krwi.

Zła dieta w ciąży – jaki ma wpływ na Twoje dziecko?

W świetle dokonanych badań medycyna coraz bardziej skłania się ku teorii, że dieta matki w czasie ciąży i karmienia piersią jest bardzo ważna dla długoterminowego zdrowia jej dziecka. Zawsze mówimy „jesteś tym, co jesz”. W rzeczywistości może być również prawdą, że „jesteś tym, co jadła Twoja matka”. Nie oznacza to, że otyłość i zły stan zdrowia są uwarunkowane wyłącznie tym, jak przebiegała dieta w ciąży kobiety spodziewającej się dziecka. Ważne jest również to, aby w dorosłym życiu dbać o siebie i prowadzić zdrowy tryb życia.

Amerykańskie badanie z 2007 r. opublikowane w American Journal of Obstetrics & Gynecology wykazało, że im więcej ciężarna przybiera na wadze, tym większe jest ryzyko, że dziecko będzie otyłe. Badanie przeprowadzone w 2005 r. przez British Medical Journal również wykazało korelację między masą ciała rodziców i dziecka.

Co więcej, zaburzenia odżywiania podczas ciąży mogą wpływać na rozwój dziecka w dłuższej perspektywie. Zła dieta w ciąży jest związana z wyższą masą urodzeniową i zwiększonym ryzykiem makrosomii u płodu niezależnie od otyłości matki. Zastąpienie pustych kalorii produktami pełnoziarnistymi może zmniejszyć ryzyko nadmiernego wzrostu płodu.

Czego nie jeść w ciąży? Lista (nie) polecanych produktów

To oczywiste, że tak zwane „śmieciowe jedzenie” nie dostarcza składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu dziecka, w tym jego mózgu, kości, układu odpornościowego i narządów wewnętrznych. Niezdrowa dieta w ciąży może skutkować zwiększonym ryzykiem alergii u dziecka – nie tylko pokarmowych. Badania wykazały, że bogate w tłuszcze i cukier odżywianie to ryzyko przekazania nieprawidłowości genetycznych nawet do trzeciego pokolenia. Jakie powoduje to konsekwencje dla Twojego dziecka? Otyłość, cukrzyca typu 2 oraz problemy z układem krążenia.

Czego nie wolno jeść w ciąży? Szczególnie tego, co powinni unikać wszyscy – niezdrowego, wysoko przetworzonego jedzenia. Uboga w witaminy dieta w ciąży to nie tylko potencjalne następstwa dla rozwijającego się płodu. To również ryzyko, że organizm matki ucierpi przez niezmieniane nawyki. Spożywanie przetworzonej żywności podczas ciąży może zwiększać ryzyko cukrzycy ciążowej i powikłań. Może to mieć długoterminowe konsekwencje zdrowotne dla Ciebie i Twojego dziecka.

Czego unikać w ciąży – lista niezdrowych przekąsek:

  • dań fast food,
  • słodyczy o wysokiej zawartości tłuszczów trans,
  • produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy,
  • nadmiaru węglowodanów,
  • słodzonych napojów gazowanych,
  • słodyczy barwionych chemicznie,
  • nabiału zawierającego karagen,
  • słonych przekąsek.

Czego nie wolno jeść w ciąży ze względu na ryzyko zakażeń i poważnych powikłań?

  • unikaj ryb o wysokiej zawartości rtęci, w tym rekina, miecznika, tuńczyka i marlina;
  • surowe ryby i skorupiaki mogą być skażone bakteriami i pasożytami. Niektóre z nich mogą powodować niekorzystne skutki zdrowotne i zaszkodzić zarówno Tobie, jak i dziecku;
  • surowe lub niedogotowane mięso może zawierać szkodliwe bakterie. Zasadniczo mięso powinno przejść kompletną obróbkę termiczną przed spożyciem;
  • surowe jaja mogą być skażone Salmonellą i mogą narazić Ciebie i Twoje dziecko na groźne zakażenie. Pamiętaj, aby dokładnie ugotować jajka przed ich zjedzeniem;
  • podroby są doskonałym źródłem żelaza, witaminy B12, witaminy A i miedzi. Aby zapobiec spożywaniu zbyt dużej ilości witaminy A, ogranicz ich spożycie;
  • ogranicz spożycie kofeiny do mniej niż 200 mg dziennie, czyli około 2 do 3 filiżanek kawy. Wysokie spożycie tej substancji podczas ciąży może ograniczać wzrost dziecka i powodować niską masę urodzeniową;
  • surowe kiełki mogą być skażone bakteriami. Jedz je tylko dokładnie ugotowane;
  • owoce i warzywa mogą być skażone szkodliwymi bakteriami, w tym Toksoplazmą. Ważne jest, aby dokładnie umyć je przed spożyciem;
  • nie pij niepasteryzowanego mleka, sera ani soku owocowego, ponieważ te produkty zwiększają ryzyko infekcji bakteryjnych;
  • unikaj wszelkiego rodzaju alkoholu. Picie napojów procentowych może zwiększać ryzyko poronienia, porodu martwego płodu i alkoholowego zespołu płodowego.

Czym substytuować wybrane, niezdrowe zachcianki? Przykłady

Poza niekorzystnym wpływem na dziecko niezdrowa dieta w ciąży oddziałuje również bezpośrednio na organizm matki. Na ciele pojawiają się rozstępy, które pozostają bardziej lub mniej widoczne do końca życia. Do tego dolegliwości związane z wysokim ciśnieniem, mocno odczuwalna i uciążliwa zgaga, zaparcia i problemy z cerą.

Idealnie byłoby, gdyby kobiety w ciąży ograniczyły spożycie wszystkich wysoko przetworzonych produktów z białą mąką, cukrem i sztucznymi dodatkami. Tłuszcze trans, takie jak uwodornione lub częściowo uwodornione oleje, są szczególnie szkodliwe w czasie ciąży. Co jednak zrobić, gdy pojawia się wilczy głód i ogromna ochota na niezdrowy przysmak? Po prostu znajdź odpowiednie przekąski, które zaspokoją tę potrzebę, ale będą korzystnie wpływać na zdrowie dziecka i samopoczucie przyszłej mamy.

Wiesz już, czego nie można jeść w ciąży. Oto kilka smacznych i zdrowych zamienników dla popularnych przekąsek.

Jeśli masz ochotę na: chipsy ziemniaczane, nachosy, chrupki – sięgnij po: chipsy z jarmużu (niesamowite źródło kwasu foliowego), chipsy buraczane, jabłkowe lub z bananów.

Jeśli masz ochotę na: słodycze, ciastka – sięgnij po: banany, jabłka lub inne owoce (uatrakcyjnij je, łącząc z masłem migdałowym lub odrobiną roztopionej, gorzkiej czekolady). Ciekawym rozwiązaniem jest również zrobienie zdrowych czekoladowych babeczek lub ciasta marchewkowego na mące migdałowej zamiast pszennej.

Jeśli masz ochotę na: lody – sięgnij po: mrożony jogurt owocowy, domowe lody z bananów z cynamonem lub sorbety ze świeżo wyciskanych soków owocowych.

Jeśli masz ochotę na: fast food – sięgnij po domowe odpowiedniki. Wszystko, co przygotujesz w domu, będzie zdrowsze niż jedzenie z barów szybkiej obsługi. Możesz również wybrać się do restauracji, która serwuje zdrowsze wersje Twoich ulubionych dań, przygotowane z ekologicznymi warzywami i z wysokiej jakości mięs lub nabiału.

Teraz już wiesz, czego nie można jeść w ciąży

Pożywne przekąski mogą ułatwić ciążę i zapewnić dziecku przewagę w dobrym zdrowiu, od wzmocnienia rozwoju tkanek i mózgu po budowę kości i układu odpornościowego. Dlatego zdrowa i zbilansowana dieta w ciąży jest tak ważna, bo wpływa na to, jak się czujesz i jak wyglądasz. Sprawdź pakiet ubezpieczeń LINK4 Mama i Tata – to ochrona skrojona na miarę Twoich potrzeb.

 


Oblicz składkę

Szczegółowe informacje o produktach sprawdź w OWU Mama i OWU Dziecko dostępnych na www.link4mama.pl.

Mamo, chcesz zgłosić szkodę?

Zadzwoń pod numer!
Zadzwoń pod numer!
604 14 14 14
Pamiętaj, by przygotować wcześniej PESEL lub numer polisy.

Pamiętaj, by przygotować wcześniej PESEL lub numer polisy.