Według nowych badań, matki, które stosują ubogą w składniki odżywcze dietę w czasie ciąży, mogą narażać swoje dzieci na ryzyko rozwoju długotrwałych, nieodwracalnych problemów zdrowotnych, w tym otyłości, podwyższonego poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Zła dieta w ciąży – jaki ma wpływ na Twoje dziecko?
W świetle dokonanych badań medycyna coraz bardziej skłania się ku teorii, że dieta matki w czasie ciąży i karmienia piersią jest bardzo ważna dla długoterminowego zdrowia jej dziecka. Zawsze mówimy „jesteś tym, co jesz”. W rzeczywistości może być również prawdą, że „jesteś tym, co jadła Twoja matka”. Nie oznacza to, że otyłość i zły stan zdrowia są uwarunkowane wyłącznie tym, jak przebiegała dieta w ciąży kobiety spodziewającej się dziecka. Ważne jest również to, aby w dorosłym życiu dbać o siebie i prowadzić zdrowy tryb życia.
Amerykańskie badanie z 2007 r. opublikowane w American Journal of Obstetrics & Gynecology wykazało, że im więcej ciężarna przybiera na wadze, tym większe jest ryzyko, że dziecko będzie otyłe. Badanie przeprowadzone w 2005 r. przez British Medical Journal również wykazało korelację między masą ciała rodziców i dziecka.
Co więcej, zaburzenia odżywiania podczas ciąży mogą wpływać na rozwój dziecka w dłuższej perspektywie. Zła dieta w ciąży jest związana z wyższą masą urodzeniową i zwiększonym ryzykiem makrosomii u płodu niezależnie od otyłości matki. Zastąpienie pustych kalorii produktami pełnoziarnistymi może zmniejszyć ryzyko nadmiernego wzrostu płodu.
Czego nie jeść w ciąży? Lista (nie) polecanych produktów
To oczywiste, że tak zwane „śmieciowe jedzenie” nie dostarcza składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu dziecka, w tym jego mózgu, kości, układu odpornościowego i narządów wewnętrznych. Niezdrowa dieta w ciąży może skutkować zwiększonym ryzykiem alergii u dziecka – nie tylko pokarmowych. Badania wykazały, że bogate w tłuszcze i cukier odżywianie to ryzyko przekazania nieprawidłowości genetycznych nawet do trzeciego pokolenia. Jakie powoduje to konsekwencje dla Twojego dziecka? Otyłość, cukrzyca typu 2 oraz problemy z układem krążenia.
Czego nie wolno jeść w ciąży? Szczególnie tego, co powinni unikać wszyscy – niezdrowego, wysoko przetworzonego jedzenia. Uboga w witaminy dieta w ciąży to nie tylko potencjalne następstwa dla rozwijającego się płodu. To również ryzyko, że organizm matki ucierpi przez niezmieniane nawyki. Spożywanie przetworzonej żywności podczas ciąży może zwiększać ryzyko cukrzycy ciążowej i powikłań. Może to mieć długoterminowe konsekwencje zdrowotne dla Ciebie i Twojego dziecka.
Czego unikać w ciąży – lista niezdrowych przekąsek:
- dań fast food,
- słodyczy o wysokiej zawartości tłuszczów trans,
- produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy,
- nadmiaru węglowodanów,
- słodzonych napojów gazowanych,
- słodyczy barwionych chemicznie,
- nabiału zawierającego karagen,
- słonych przekąsek.
Czego nie wolno jeść w ciąży ze względu na ryzyko zakażeń i poważnych powikłań?
- unikaj ryb o wysokiej zawartości rtęci, w tym rekina, miecznika, tuńczyka i marlina;
- surowe ryby i skorupiaki mogą być skażone bakteriami i pasożytami. Niektóre z nich mogą powodować niekorzystne skutki zdrowotne i zaszkodzić zarówno Tobie, jak i dziecku;
- surowe lub niedogotowane mięso może zawierać szkodliwe bakterie. Zasadniczo mięso powinno przejść kompletną obróbkę termiczną przed spożyciem;
- surowe jaja mogą być skażone Salmonellą i mogą narazić Ciebie i Twoje dziecko na groźne zakażenie. Pamiętaj, aby dokładnie ugotować jajka przed ich zjedzeniem;
- podroby są doskonałym źródłem żelaza, witaminy B12, witaminy A i miedzi. Aby zapobiec spożywaniu zbyt dużej ilości witaminy A, ogranicz ich spożycie;
- ogranicz spożycie kofeiny do mniej niż 200 mg dziennie, czyli około 2 do 3 filiżanek kawy. Wysokie spożycie tej substancji podczas ciąży może ograniczać wzrost dziecka i powodować niską masę urodzeniową;
- surowe kiełki mogą być skażone bakteriami. Jedz je tylko dokładnie ugotowane;
- owoce i warzywa mogą być skażone szkodliwymi bakteriami, w tym Toksoplazmą. Ważne jest, aby dokładnie umyć je przed spożyciem;
- nie pij niepasteryzowanego mleka, sera ani soku owocowego, ponieważ te produkty zwiększają ryzyko infekcji bakteryjnych;
- unikaj wszelkiego rodzaju alkoholu. Picie napojów procentowych może zwiększać ryzyko poronienia, porodu martwego płodu i alkoholowego zespołu płodowego.
Czym substytuować wybrane, niezdrowe zachcianki? Przykłady
Poza niekorzystnym wpływem na dziecko niezdrowa dieta w ciąży oddziałuje również bezpośrednio na organizm matki. Na ciele pojawiają się rozstępy, które pozostają bardziej lub mniej widoczne do końca życia. Do tego dolegliwości związane z wysokim ciśnieniem, mocno odczuwalna i uciążliwa zgaga, zaparcia i problemy z cerą.
Idealnie byłoby, gdyby kobiety w ciąży ograniczyły spożycie wszystkich wysoko przetworzonych produktów z białą mąką, cukrem i sztucznymi dodatkami. Tłuszcze trans, takie jak uwodornione lub częściowo uwodornione oleje, są szczególnie szkodliwe w czasie ciąży. Co jednak zrobić, gdy pojawia się wilczy głód i ogromna ochota na niezdrowy przysmak? Po prostu znajdź odpowiednie przekąski, które zaspokoją tę potrzebę, ale będą korzystnie wpływać na zdrowie dziecka i samopoczucie przyszłej mamy.
Wiesz już, czego nie można jeść w ciąży. Oto kilka smacznych i zdrowych zamienników dla popularnych przekąsek.
Jeśli masz ochotę na: chipsy ziemniaczane, nachosy, chrupki – sięgnij po: chipsy z jarmużu (niesamowite źródło kwasu foliowego), chipsy buraczane, jabłkowe lub z bananów.
Jeśli masz ochotę na: słodycze, ciastka – sięgnij po: banany, jabłka lub inne owoce (uatrakcyjnij je, łącząc z masłem migdałowym lub odrobiną roztopionej, gorzkiej czekolady). Ciekawym rozwiązaniem jest również zrobienie zdrowych czekoladowych babeczek lub ciasta marchewkowego na mące migdałowej zamiast pszennej.
Jeśli masz ochotę na: lody – sięgnij po: mrożony jogurt owocowy, domowe lody z bananów z cynamonem lub sorbety ze świeżo wyciskanych soków owocowych.
Jeśli masz ochotę na: fast food – sięgnij po domowe odpowiedniki. Wszystko, co przygotujesz w domu, będzie zdrowsze niż jedzenie z barów szybkiej obsługi. Możesz również wybrać się do restauracji, która serwuje zdrowsze wersje Twoich ulubionych dań, przygotowane z ekologicznymi warzywami i z wysokiej jakości mięs lub nabiału.
Teraz już wiesz, czego nie można jeść w ciąży
Pożywne przekąski mogą ułatwić ciążę i zapewnić dziecku przewagę w dobrym zdrowiu, od wzmocnienia rozwoju tkanek i mózgu po budowę kości i układu odpornościowego. Dlatego zdrowa i zbilansowana dieta w ciąży jest tak ważna, bo wpływa na to, jak się czujesz i jak wyglądasz.
Szczegółowe informacje o produktach sprawdź w OWU Mama i OWU Dziecko dostępnych na www.link4mama.pl.